Το μουσείο και η θέση του στην πόλη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται σε ανεξάρτητη πτέρυγα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό το έτος 1995.

Το Μουσείο βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης, κοντά στο δικαστικό μέγαρο και το ανοικτό θέατρο και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1999.

Διαθέτει πωλητήριο, ενώ στο χώρο του πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Η διάρθρωση της έκθεσης

Η αρχαιολογική έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει ευρήματα παλαιολιθικών (200.000-35.000 π.Χ.) έως και ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

Η πρώτη αίθουσα (Δημόσιος και Ιδιωτικός βίος) είναι αφιερωμένη στην ιστορία και την τοπογραφία της αρχαίας Λευκάδας, το δημόσιο και ιδιωτικό βίο και ευρήματα που σχετίζονται με αυτά, όπως ευρήματα από την περιοχή της αγοράς, του αρχαίου λιμανιού, από ιδιωτικά αστικά σπίτια της αρχαίας Λευκάδας, καθώς και από αγροικίες της υπαίθρου. Μέσα από τα ευρήματα αυτά σκιαγραφούνται πτυχές της δημόσιας ζωής, αλλά και της οικονομίας της περιοχής στην αρχαιότητα (εμπόριο, γεωργία, αλιεία, οικοτεχνικές δραστηριότητες κ.ά).

Η δεύτερη αίθουσα (Οι θεότητες της Λευκάδας), επικεντρώνεται στη λατρεία και περιλαμβάνει ευρήματα από δημόσια, αγροτικά και οικιακά ιερά. Περιλαμβάνουν αναθήματα από ιερό στα Χορτάτα και πολυάριθμα λατρευτικά σπήλαια (Χοιρότρυπα, Χοιροσπηλιά κ.ά).

Η τρίτη αίθουσα (Ταφικά έθιμα) είναι αφιερωμένη στις συνήθειες ταφής και περιλαμβάνει επιτύμβιες στήλες και ευρήματα από τάφους των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης, το «βόρειο» και το «νότιο», με περίοδο χρήσης από τους ύστερους αρχαϊκούς (τέλη 6ου αι. π.Χ.) έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.), όπως και από ταφικά σύνολα από γειτονικά μικρά νησιά.

Η προϊστορική Λευκάδα

Η τέταρτη αίθουσα (Προϊστορική Λευκάδα) είναι αφιερωμένη στο Γερμανό αρχαιολόγο W. Dörpfeld, πρωτοπόρο ερευνητή που συνέδεσε το όνομά του με ορισμένες από τις σημαντικότερες πρώιμες αρχαιολογικές έρευνες στο νησί. Ο Dörpfeld αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην ομηρική αρχαιολογία και ειδικότερα στην ανακάλυψη της ομηρικής Ιθάκης. Θεώρησε ότι η Λευκάδα ταυτίζεται με την πατρίδα του Οδυσσέα και προσανατόλισε τις έρευνές του προς αυτή την κατεύθυνση. Ερεύνησε πολλές θέσεις του νησιού στις αρχές του 20ου αι. Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του υπήρξε το νεκροταφείο 33 κυκλικών προϊστορικών ταφικών τύμβων, το οποίο ανέσκαψε στην περιοχή του Στενού Νυδρίου, στην ανατολική πλευρά του νησιού.  Χαρακτήρισε τους τύμβους ως “βασιλικούς”, πιστεύοντας ότι σε αυτούς είχαν ενταφιαστεί ομηρικοί ήρωες. Ωστόσο, πρόκειται για ταφικά μνημεία που χρονολογούνται πολύ νωρίτερα, στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και συνδέονται με κτερίσματα που υποδηλώνουν κοινωνική ιεράρχηση και την παρουσία μίας άρχουσας τάξης αυτή την περίοδο.

Στην αίθουσα αυτή του Μουσείου παρουσιάζονται παλαιολιθικά λίθινα εργαλεία και άλλα ευρήματα από υπαίθριες θέσεις και σπήλαια, καθώς και κτερίσματα από τα προϊστορικά νεκροταφεία στο Στενό και το Σκάρο Λευκάδας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διεύθυνση: Αγγ. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου, Τ.Κ. 31100, Λευκάδα

Τηλέφωνο: +30 26450 21635

Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό: 08.30-15.30, θερινό:  08.30-15.30

Το μουσείο κάθε Τρίτη είναι κλειστό.

Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι παραμένουν κλειστά την 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν με ωράριο 12:00-17:00.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ.

Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες.