Η Οικία του Αλή Πασά

Το κτίσμα που φιλοξενεί την ψηφιακή έκθεση βρίσκεται στο εσωτερικό του Κάστρου Βόνιτσας, στο νοτιοανατολικό τμήμα του κυρίως οχυρωματικού περιβόλου. Κατασκευάστηκε από τον Αλή Πασά Τεπελενλή των Ιωαννίνων (1744-1822) μετά την κατάληψη της Βόνιτσας το 1798 και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της αλβανικής φρουράς του κάστρου.

Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, που εμφανίζει μορφολογικά χαρακτηριστικά της Όψιμης Τουρκοκρατίας. Αναστηλώθηκε μεταξύ των ετών 1993-1994 στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΚΑΣΤΡΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ». Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος «INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020» που υλοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, το κτίριο ανακαινίστηκε και εν συνεχεία διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της ψηφιακής έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στο ισόγειο και αναπτύσσεται σε τρεις μικρούς χώρους.

Η ψηφιακή έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει διαδραστική οθόνη αφής και οθόνη προβολής βίντεο. Στη διαδραστική οθόνη παρουσιάζεται σε κάτοψη το κάστρο της Βόνιτσας και τα σημαντικότερα μνημεία του, τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς προκειμένου να ενημερωθεί μέσω κειμένων και να περιηγηθεί σε αυτά με τη χρήση εικόνων, σχεδίων, βίντεο και αεροφωτογραφιών. Παράλληλα, έχει την επιλογή να κινηθεί πάνω σε διαδραστικό χάρτη και μέσω άλλου οπτικού υλικού, που περιλαμβάνει φωτογραφίες, κατόψεις και βίντεο, να πάρει πληροφορίες και για τα υπόλοιπα κάστρα της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία χρονολογούνται από την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο έως και τον 19ο αι. (Ακτίου, Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Αστακού, Αετού, Βάρνακα, Νέας Πλαγιάς, Γρίβα ή Τεκέ, Αγ. Μαύρας, Εμπεσού και Μεσολογγίου). Στην οθόνη προβολής της έκθεσης παρουσιάζονται σε βίντεο οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Η ψηφιακή έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό που περιλαμβάνει επιτοίχια banners με κείμενα, χάρτες, σχέδια, γκραβούρες, παλαιές φωτογραφίες και εικαστικά έργα. Μέσω αυτών παρουσιάζεται η κάτοψη του κάστρου της Βόνιτσας με σημειωμένα όλα τα μνημεία της, η ιστορία της πόλης και του κάστρου της μέσα από αφηγήσεις περιηγητών και ρήσεις επιφανών προσώπων, η απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό, η ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της οικίας του Αλή Πασά που φιλοξενεί την έκθεση, καθώς και ο ίδιος ως ιστορική προσωπικότητα. Παρουσιάζεται επίσης η πορεία των εργασιών αποκατάστασης-ανάδειξης που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς στο Κάστρο.

Το Κάστρο Βόνιτσας και η υλοποίηση του έργου Coastal Heritage Network

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής μεταξύ των εταίρων της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία, υλοποίησε έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000,00 ευρώ στα Κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας και στο Φρούριο Ακτίου. Στο πρόγραμμα αυτό, με το ακρωνύμιο “CoHeN”, του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020», συμμετείχαν η Ελλάδα με συνολικά έντεκα κάστρα και η Ιταλία με την Περιφέρεια της Απουλίας με  έξι φάρους και πύργους.

Στο Κάστρο της Βόνιτσας, εκτός από την υλοποίηση της ψηφιακής έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης του εσωτερικού διατειχίσματος στον τρίτο περίβολο της οχύρωσης, και ειδικότερα στα σημεία όπου υπήρχαν απώλειες και μεγάλη κατακόρυφη ρωγμή στον ημικυκλικό πύργο του. Παράλληλα εκπονήθηκε συνθετική μελέτη για την πολιτιστική διασύνδεση των 17 μνημείων (κάστρα, πύργοι και φάροι) που αναπτύσσονται κατά μήκος της Αδριατικής και αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του διασυνοριακού προγράμματος, εκδόθηκε άλμπουμ με όλα τα μνημεία, δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει το Κάστρο Βόνιτσας, εκπονήθηκε e-book, τετράπτυχο πληροφοριακό φυλλάδιο για τους επισκέπτες και τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες στο χώρο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η έκθεση στην Οικία του Αλή Πασά είναι ανοικτή για το κοινό, με το ίδιο ωράριο και εισιτήριο με αυτό του Κάστρου.

Διεύθυνση: 300 02  Βόνιτσα

Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό: 8.30-15.30, Θερινό: 8.00-20.00.

(Το διευρυμένο θερινό ωράριο από 1η Σεπτεμβρίου, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, διαμορφώνεται ως εξής : 1-15 Σεπτεμβρίου: 08:00-19:30, 1-30 Σεπτεμβρίου: 08:00-19:00, 1-15 Οκτωβρίου: 08:00-18:30 και 16-31 Οκτωβρίου: 08:00-18:00).

Ο αρχαιολογικός χώρος κάθε Τρίτη είναι κλειστός.

Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι παραμένουν κλειστά την 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν με ωράριο 12:00-17:00.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ.

Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες.