Το μουσείο και η θέση του στην πόλη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται σε ανεξάρτητη πτέρυγα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό το έτος 1995.

Το Μουσείο βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης, κοντά στο δικαστικό μέγαρο και το ανοικτό θέατρο και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1999.

Διαθέτει πωλητήριο, ενώ στο χώρο του πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Η διάρθρωση της έκθεσης

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει ευρήματα παλαιολιθικών (200.000-35.000 π.Χ.) έως και ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

Η πρώτη αίθουσα (δημόσιος και ιδιωτικός βίος) είναι αφιερωμένη στην ιστορία και την τοπογραφία της αρχαίας Λευκάδας, το δημόσιο και ιδιωτικό βίο και ευρήματα που σχετίζονται με αυτά, όπως ευρήματα από την περιοχή της αγοράς, του αρχαίου λιμανιού, από ιδιωτικά αστικά σπίτια της αρχαίας Λευκάδας, καθώς και από αγροικίες της υπαίθρου. Μέσα από τα ευρήματα αυτά σκιαγραφούνται πτυχές της δημόσιας ζωής, αλλά και της οικονομίας της περιοχής στην αρχαιότητα (εμπόριο, γεωργία, αλιεία, οικοτεχνικές δραστηριότητες κ.ά).

Η δεύτερη αίθουσα (Οι θεότητες της Λευκάδας), επικεντρώνεται στη λατρεία και περιλαμβάνει ευρήματα από δημόσια, αγροτικά και οικιακά ιερά. Περιλαμβάνουν αναθήματα από ιερό στα Χορτάτα και πολυάρθμα λατρευτικά σπήλαια (Χοιρότρυπα, Χοιροσπηλιά κ.ά),

Η τρίτη αίθουσα (Ταφικά έθιμα) είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα και περιλαμβάνει ταφικές στήλες και ευρήματα από τάφους των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης, το «βόρειο» και το «νότιο», με περίοδο χρήσης από τους ύστερους αρχαϊκούς (τέλη 6ου αι. π.Χ.) έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.), όπως και από ταφικά σύνολα από γειτονικά μικρά νησιά.

Η προϊστορική Λευκάδα

Η τέταρτη αίθουσα (Προϊστορική Λευκάδα) είναι αφιερωμένη στο Γερμανό αρχαιολόγο W. Dörpfeld, πρωτοπόρο αρχαιολόγο που συνέδεσε το όνομά του με ορισμένες από τις σημαντικότερες παλαιές αρχαιολογικές έρευνες στο νησί. Περιλαμβάνει παλαιολιθικά λίθινα εργαλεία και ευρήματα από υπαίθριες θέσεις  και σπήλαια και ευρήματα από τα προϊστορικά νεκροταφεία στο Στενό και το Σκάρο Λευκάδας.

Δράσεις του Μουσείου

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021.

Το Μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση.

Μία περιήγηση στο μουσείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας.

© 2021 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

www.studiomarkianos.gr

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διεύθυνση: Αγγ. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου, Τ.Κ. 31100, Λευκάδα

Τηλέφωνο: 30 26450 21635

Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό: 08.30 – 15.30

Θερινό:  08.30 – 15.30

Το μουσείο κάθε Τρίτη είναι κλειστό.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ