Το μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου είναι ένα από τα παλαιότερα τοπικά μουσεία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που προσφέρθηκε για αυτό το σκοπό από την Κοινότητα Θυρρείου το έτος 1959 και άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1962.

Το Μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου χωριού του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας (παλαιότερα Άγ. Βασίλειος), σε απόσταση περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά της Βόνιτσας και 16 χλμ. δυτικά της Αμφιλοχίας. Διαθέτει αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, που περιλαμβάνει πλούσιο επιγραφικό υλικό, σημαντικό αριθμό γλυπτών και επιτύμβιων στηλών, καθώς και ταφικά κτερίσματα από την έρευνα αρχαίων νεκροταφείων του αρχαίου Θυρρείου και άλλων πόλεων της περιοχής. Πρόκειται για ευρήματα αρχαϊκών έως και ρωμαϊκών χρόνων που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές, κυρίως όμως από παραδόσεις και περισυλλογές από την περιοχή επί σειρά ετών.

Η έκθεση

Η αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Θυρρείου, η οποία με τη σημερινή μορφή της διαμορφώθηκε το 2002, αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες.

Σε αυτές εκτίθενται ευρήματα από το αρχαίο Θύρρειο, σημαντικότατη πόλη της αρχαίας Ακαρνανίας, η οποία απετέλεσε πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων μετά το 170 π.Χ. και τα κατάλοιπα της εντοπίζονται  στην περιοχή του σύγχρονου ομώνυμου χωριού. Άλλα ευρήματα προέρχονται από την περιοχή της Παλαίρου στη χερσόνησο της Πλαγιάς, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή των νότιων παραλίων του Αμβρακικού κόλπου (Βόνιτσα, Ανακτόριο, χερσόνησος Ρούγας, Δρυμός).

Από τα σημαντικότερα ευρήματα του Μουσείου είναι μαρμάρινο επιτύμβιο ανάγλυφο που εικονίζει καθιστή γυναικεία μορφή, έργο αττικού εργαστηρίου του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ. που έχει βρεθεί στη θέση Σπαρτάρι νότια της Βόνιτσας. Ξεχωρίζουν επίσης μαρμάρινο ανάγλυφο με παράσταση Νυμφών του 4ου αι. π.Χ. από την Πάλαιρο, σύμπλεγμα Μίθρα και λέοντα από το Θύρρειο, κορμός ανδρικού αγάλματος από τη θέση Λέκκα Βόνιτσας και ακέφαλο άγαλμα Άρτεμης.

Σε αναβαθμό στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και μεγάλες επιγραφές.

Πρόσφατες δράσεις του Μουσείου

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, ώρα 20.00 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή – ιστορικού κ. Γεώργιου Α. Φερεντίνου “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ”. Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών – Ιστορικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας 1821-2021.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διεύθυνση:  303 02 Θύρρειο

Τηλέφωνο: +30 2645071209

Ωράριο λειτουργίας:

Χειμερινό: 8.30 – 15.30.

Θερινό: 8.30 – 15.30.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ