Οι ρωμαϊκες θέρμες κοντά στο Μεσολόγγι

Το μνημείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων ΒΑ του Μεσολογγίου, στην περιοχή του Αγ. Θωμά και πλησίον του Αγ. Ιωάννη. Είναι ένα ανέκαθεν ορατό κτίριο ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο έχει σημειωθεί από πολλούς περιηγητές που επισκέφτηκαν την περιοχή και άλλοτε θεωρούνταν ως τμήμα αγροικίας.

Το μνημείο βρισκόταν πλησίον του ρωμαϊκού δρόμου (via publica romana) και κατασκευάστηκε μάλλον το 2ο αι. μ.Χ. Καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή το 551 μ.Χ. και αργότερα ο χώρος του χρησιμοποιήθηκε για χριστιανικές ταφές.

Το κτίσμα ερευνήθηκε από την ΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 2000-2001, οπότε και αναδείχθηκε μέσω του Προγράμματος INTERREG II με τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε επισκέψιμο χώρο και προστατεύθηκε με στέγαστρο.

Η μορφή του λουτρικού συγκροτήματος

Πρόκειται για μεγάλο πλινθόκτιστο δημόσιο λουτρικό συγκρότημα, που διατηρείται σε μεγάλο ύψος που φτάνει τα 7 μ.

Θεωρείται πιθανότερο ότι εντάσσεται στην περιοχή της αρχαίας πόλης Αλίκυρνας.

Έχει κάτοψη σε σχήμα Τ και αποτελείται από τρεις διακριτούς χώρους που αντιστοιχούν με τους χώρους ψυχρού (frigidarium), χλιαρού (tepidarium) και θερμού (caldarium) λουτρού, οι οποίοι ήταν στεγασμένοι με θολωτές στέγες και κατέληγαν σε ημικυκλικές κόγχες στους τοίχους. Οι χώροι αυτοί περιελάμβαναν ορθογώνια πισίνα και ατομικούς κυλινδρικούς λουτήρες, ενώ στο υπόγειο τμήμα του μνημείου διατηρούνται τα υπόκαυστα που χρησίμευαν για τη θέρμανση των ζεστών χώρων του λουτρού.

Η είσοδος του μνημείου ήταν στη βόρεια πλευρά και είχε πιθανότατα μνημειώδη μορφή. Δύο εξωτερικές δεξαμενές αποθήκευαν νερό για τη λειτουργία του συγκροτήματος, το οποίο πιθανώς προερχόταν από τη «Ζεστή Βρύση» που βρίσκεται στην περιοχή.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διεύθυνση: Αγ. Θωμάς Μεσολογγίου

Ωράριο λειτουργίας:  8.30-15.30

Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί Σάββατο και Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες (πλην Τρίτης) είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία.

Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι παραμένουν κλειστά την 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν με ωράριο 12:00-17:00.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ

Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες.