Ο αρχαιολογικός χώρος

Ο αρχαιολογικός χώρος Οινιαδών εκτείνεται στο λόφο Τρίκαρδος ή Τρικαρδόκαστρο στο δέλτα του Αχελώου, σε απόσταση 4,5 περίπου χλμ. δυτικά του χωριού Κατοχή, από όπου έχει πρόσβαση μέσω επαρχιακού δικτύου.

Έχει δεχθεί σημαντικές παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης μεταξύ των ετών 2002-2015, οι οποίες υλοποιήθηκαν από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων και Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων, με χρηματοδότηση από το Β΄ και Γ΄ Κ.Π.Σ. (2002-2013), μέσω του Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Έργο «Προστασία, έρευνα και ανάδειξη τριών αρχαίων πόλεων του νομού Αιτωλοακαρνανίας: Πλευρώνα – Οινιάδες – Πάλαιρος»).

Το επισκέψιμο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου διαθέτει χώρο στάθμευσης, κτίρια εξυπηρέτησης κοινού, πληροφοριακό υλικό και οριοθετημένες διαδρομές επισκεπτών.

Στην τρέχουσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας η υλοποίηση του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιαδών» με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020».

Η πόλη Οινιάδες και η οχύρωση της

Οι Οινιάδες ήταν μία από τις σημαντικότερες και στρατηγικότερες πόλεις των Ακαρνάνων, που απετέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης από τους Αιτωλούς, οι οποίοι την κατείχαν μεταξύ των ετών 331-189 π.Χ.

Η οχύρωση της πόλης αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα και ωραιότερα δείγματα ακαρνανικών οχυρώσεων. Έχει συνολικό μήκος 5,5 χλμ. και στο νοτιοανατολικό τμήμα υπήρχε ξεχωριστά οχυρωμένη ακρόπολη.

Η αρχική φάση της οχύρωσης της πόλης κατασκευάστηκε στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., ενώ δέχθηκε συμπληρώσεις προς τα τέλη του 3ου αι. π.Χ. από το Φίλιππο τον Ε΄, που χρησιμοποίησε την περιοχή ως στρατιωτική βάση.

Η κύρια πύλη της οχύρωσης ήταν στην ανατολική πλευρά, ενώ υπήρχαν πολυάριθμες μικρότερες πύλες διαφόρων τύπων, από τις οποίες ξεχωρίζει η τοξωτή πύλη προς το λιμάνι («αυλόπορτα»). Από την αρχαία πόλη διατηρούνται ακόμη κατάλοιπα του οικιστικού της ιστού και ίχνη δρόμων σε ακανόνιστο σύστημα.

Στο εσωτερικό της οχύρωσης

Στο κεντρικό τμήμα του οχυρωμένου χώρου εκτείνεται ο χώρος της αγοράς με κτίσματα που περιβάλλουν από τις τρεις πλευρές πλατεία όπου διατηρούνται θεμέλια αναθηματικών μνημείων. Ανάμεσα στα κτίρια ξεχωρίζουν ένας ναός, μία διπλή στοά, το τετράγωνο βουλευτήριο και ένα κυκλικό ηρώο.

Σε απόσταση περίπου 150 μ. βορειοδυτικά της αγοράς βρίσκεται το θέατρο της πόλης, μνημείο εν μέρει κτιστό και εν μέρει λαξευμένο στο βράχο. Είχε κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, η πρώτη περί τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και η δεύτερη στο α΄ μισό του 3ου αι., κατά τις οποίες έγιναν κυρίως τροποποιήσεις του σκηνικού οικοδομήματος, που σήμερα σώζεται στο επίπεδο των θεμελίων.

Το μνημείο έχει κυκλική ορχήστρα διαμέτρου περίπου 16 μ. και φέρει περιμετρικό οχετό. Το κοίλο διατηρεί εικοσιεπτά σειρές εδωλίων, που καταλαμβάνουν έντεκα κερκίδες και δώδεκα κλίμακες και η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 4.600 θεατές. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του κοίλου διατηρούνται λιθόπλινθοι ενεπίγραφοι με απελευθερωτικά κείμενα.

Τα λιμάνια της πόλης

Η αρχαία πόλη, αν και σήμερα σε θέση ηπειρωτική, διέθετε στην αρχαιότητα δύο τουλάχιστον λιμάνια και άλλες θέσεις ελλιμενισμού, που πιθανότερα ανοίγονταν σε λιμνοθάλασσα. Στη συνέχεια έπεσαν σε αχρηστία και προσχώθηκαν λόγω μεγάλων γεωμορφολογικών μεταβολών που συντελέστηκαν στην περιοχή των εκβολών του Αχελώου.

Η περιοχή του βόρειου λιμανιού προστατευόταν με ξεχωριστή οχύρωση, στην οποία ξεχωρίζει ο λεγόμενος «Κοκκινόπυργος», ενώ στη δυτική πλευρά υπήρχε μικρός ναός, πιθανώς αφιερωμένος στην Αθηνά Σωτήρα. Στο νότιο άκρο του λιμανιού διατηρείται λουτρό της ύστερης ελληνιστικής εποχής (2ος αι. π.Χ.), με έξι συνολικά χώρους, ανάμεσα στους οποίους δύο κυκλικές αίθουσες, γύρω από τις οποίες διατάσσονταν περιμετρικοί λουτήρες.

Στο βόρειο λιμάνι βρίσκονταν οι νεώσοικοι, υπόστεγα για τη στέγαση έξι πλοίων, τα οποία κατέληγαν σε ράμπες. Πιθανότατα κατασκευάστηκαν στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκαν στα ρωμαϊκά χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία του τύπου αυτού και από τα καλύτερα διατηρημένα της Μεσογείου. Στο χώρο λειτούργησε αργότερα μικρό ναυπηγείο ή επισκευαστήριο πλοίων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση:  300 01 Κατοχή

Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό:  8.30-15.30, Θερινό: 8.30- 15.30

Ο αρχαιολογικός χώρος κάθε Τρίτη είναι κλειστός.

Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι παραμένουν κλειστά την 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν με ωράριο 12:00-17:00.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ

Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες.