ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος στην ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας ICOM - CECA (Committee for Education and Cultural Action) «Ματιές στην ιστορία: εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει στην Ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας ICOM - CECA (Committee for Education and Cultural Action)
«Ματιές στην ιστορία: εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία», με την ανακοίνωση των Δρ Ολυμπίας Βικάτου και Δήμητρας Γαβρίνα με τίτλο "ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΦΗΓΗΣΗ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ματιές στην Ελληνική Επανάσταση μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΦΑΑΙΤ".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στο Aμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Αγίων Ασωμάτων 33 & Ψαρομηλίγκου στο Θησείο. Βλ. συνημμένο πρόγραμμα.

«emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου» στον αρχαιολογικό χώρο Πλευρώνας στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάστηκε στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2022 στην αρχαία Πλευρώνα από τους encardia ένα ιδιαίτερο και πολύ «επίκαιρο» μουσικό πρόγραμμα µε τον τίτλο «emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου». Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πλευρώνας έγινε με αφορμή την επέτειο μνήμης των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την ανθρώπινη αλληλεγγύη που µόνο αυτή μπορεί να μετριάσει τον πόνο του «Ξένου», ακόμα και να τον μεταμορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία, παρουσιάστηκε μία εξαιρετική ανθολογία τραγουδιών και κειμένων που φώτισε το πάντα επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Υπό το φως του φεγγαριού που καθρεφτιζόταν στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, ακούστηκαν πρωτότυπα τραγούδια των encardia, παλιά τραγούδια από τον Ιταλικό Νότο µε έντονο το στοιχείο του ξεριζωμού, χαρούμενα χορευτικά τραγούδια για να δοθεί ο τόνος της ελπίδας, αφού οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Ιωνία, οι οποίοι γλεντούσαν και χαίρονταν τη ζωή, ακόμα κι όταν έφτασαν στην Ελλάδα, στη νέα τους πατρίδα, η Αιτωλοακαρνανία ήταν ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές που δέχτηκαν ξεριζωμένους πρόσφυγες. Το τραγούδι, ο χορός και το γλέντι αποτελούσαν το στήριγμα, την ελπίδα και την αφορμή να βρίσκονται όλοι μαζί και να μοιράζονται τη ζωή.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στον Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο της Ι. Π. Μεσολογγίου, στο προσωπικό της Εφορείας μας, στα μέλη του συγκροτήματος encardia που μας πλημμύρισαν με ευχάριστες νότες, και σε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Ιερόθεο, τον Επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, κ. Λάζαρο Κολώνα, κ.ά.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου  

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων από 25-7-22

Ενημερώνουμε το κοινό ότι λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών που θα επικρατούν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για το διάστημα από 25-7-2022 και μέχρι την λήξη του καύσωνα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οργανωμένοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα κλείνουν για το κοινό στις 12.00 το μεσημέρι.

Τα Κάστρα Αγίας Μαύρας στην Λευκάδα και Ναυπάκτου στην Αιτωλοακαρνανία θα ανοίγουν ξανά για το κοινό από τις 17.00 και έως τις 20.00, σύμφωνα με το θερινό ωράριο λειτουργίας τους. Τα Αρχαιολογικά Μουσεία και οι Αρχαιολογικές Συλλογές αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας θα λειτουργούν κανονικά από 8.30 έως και 15.30.

Η  Προϊσταμένη της Εφορείας    
ΟΛΥΜΠΙΑ ΒΙΚΑΤΟΥ
Αρχαιολόγος

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΘΕΑΤΡΟ-ΛΟΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ»
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΡΜΟΔΟΤΗΤΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ με αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819 " Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00." (ΦΕΚ 2676/τ Β/31-05-2022), ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx.),στην τρέχουσα περίοδο ισχύουν τα εξής μέτρα προστασίας:

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn και www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2.

Β. ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ (ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ) ΧΩΡΩΝ
(Αρχαιολογικά Μουσεία: Ξενοκράτειο, Αγρινίου, Θέρμου, Θυρρείου και Λευκάδας, Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.
Αρχαιολογικοί χώροι: Καλυδώνας, Πλευρώνας, Θερμών Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, Οινιαδών, Παλαίρου, Στράτου, Θέρμου, Κάστρου Ναυπάκτου, Φρούριου Αντιρρίου, Κάστρου Βόνιτσας. Κάστρου Αγ. Μαύρας, Προϊστορικών Τύμβων Στενού Λευκάδας)

• Λειτουργία κλειστών και ανοικτών (υπαίθριων) χώρων με τήρηση των μέτρων του Α:
• Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΘΕΑΤΡΟ-ΛΟΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ & ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΜΕ MIS 5073626.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΡΜΟΔΟΤΗΤΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σύμφωνα με, την ΚΥΑ με αρ.Δ1α/ΓΠ.οικ.23983/30-04-2022 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00."(ΦΕΚ 2137/τ.Β΄/30-04-2022) ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements /SitePages/announcements.aspx.), στην τρέχουσα περίοδο ισχύουν τα εξής μέτρα προστασίας: 

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metraprolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-thsmaskas-sto-plaisio-ths pandhmias-covid-19):

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία

Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn και www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2.

Β. ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ (ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ) ΧΩΡΩΝ

(Αρχαιολογικά Μουσεία: Ξενοκράτειο, Αγρινίου, Θέρμου, Θυρρείου και Λευκάδας, Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Αρχαιολογικοί χώροι: Καλυδώνας, Πλευρώνας, Θερμών Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, Οινιαδών, Παλαίρου, Στράτου, Θέρμου, Κάστρου Ναυπάκτου, Φρούριου Αντιρρίου, Κάστρου Βόνιτσας. Κάστρου Αγ. Μαύρας, Προϊστορικών Τύμβων Στενού Λευκάδας)

 • Λειτουργία κλειστών και ανοικτών (υπαίθριων) χώρων με τήρηση των μέτρων του Α:
 • Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.

Θερινό ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων του Κράτους, έτους 2022

Σας γνωρίζουμε ότι από την 16η Απριλίου 2022 έως την 31η Οκτωβρίου 2022, τίθεται σε ισχύ το θερινό ωράριο αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ 1843/τ. Β' / 14-4-22.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ  ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σύμφωνα με 1) την με αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 18959 " Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00." (ΦΕΚ 1547/τ Β/02-04-2022), 2) Το υπ’ αρ. 5242/16-03-2022 έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού, ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements /SitePages/announcements.aspx.), στην τρέχουσα περίοδο ισχύουν τα εξής μέτρα προστασίας: 

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metraprolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-thsmaskas-sto-plaisio-ths pandhmias-covid-19):

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-rolhpshsenanti koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias- apoiogeneis-

Β. ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ (Αρχαιολογικά Μουσεία: Ξενοκράτειο, Αγρινίου, Θέρμου, Θυρρείου και Λευκάδας, Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου):

1. Λειτουργία κλειστών χώρων με τήρηση των μέτρων του Α:

 • Οι κλειστοί χώροι λειτουργούν με τήρηση των μέτρων της παραγράφου Α
 • Τήρηση αποστάσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο Α [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.]  και μέριμνα ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση ατόμων
 • Δυνατότητα λειτουργίας μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9.
 • Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου

 • Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τήρηση των μέτρων του Α.Στις επισκέψεις ομάδων με ξεναγό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, να γίνεται χρήση ασύρματης ξενάγησης και να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ.).
 • Οι μη εμβολιασμένοι ξεναγοί εισέρχονται υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν πιστοποιητικό ελέγχου PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών και τηρούν τις διατάξεις και τα μέτρα προστασίας που ισχύον για τους χώρους αυτούς.

Γ. ΜΕΤΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ (ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ) ΧΩΡΩΝ:

 (Αρχαιολογικοί χώροι Καλυδώνας, Πλευρώνας, Θερμών Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, Οινιαδών, Παλαίρου, Στράτου, Θέρμου, Κάστρου Ναυπάκτου, Φρούριου Αντιρρίου, Κάστρου Βόνιτσας. Κάστρου Αγ. Μαύρας, Προϊστορικών Τύμβων Στενού Λευκάδας):

 • Οι χώροι λειτουργούν με τήρηση των μέτρων της παραγράφου Α.
 • Τήρηση αποστάσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο Α [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.]  και μέριμνα ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση ατόμων
 • Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τήρηση των μέτρων του Α. Στις επισκέψεις ομάδων με ξεναγό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, να γίνεται χρήση ασύρματης ξενάγησης και να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ.).
ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «COASTAL HERITAGE NETWORK – CoHeN»
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ EΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ»
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΙΝΙΑΔΩΝ»
Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922-2022)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει στις εκδηλώσεις των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, επέτειο που μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας. Το ΥΠΠΟΑ με τις Yπηρεσίες του και τους εποπτευόμενους φορείς του έχει ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα μνήμης της επετείου στις δράσεις του 2022 με διάφορες εκδηλώσεις που προετοιμάζει και θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ήδη από το 2019 αφουγκραζόμενη τα «σημεία των καιρών» η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας σε συνδιοργάνωση με τα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη παρουσίασαν την έκθεση QUO VADIS στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Τρεις εικονογράφοι που έχουν κοσμήσει με το έργο τους το παιδικό βιβλίο, ο Αχιλλέας Ραζής, ο Βασίλης Σελιμάς και η Κατερίνα Χαδουλού, συνομίλησαν μέσα από τα έργα τους για τον ξεριζωμό, τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα. Quo Vadis? Που πηγαίνεις? Στο όραμα του Απόστολου Πέτρου ο Χριστός απαντά πως πηγαίνει να ξανασταυρωθεί. Καθένας μας καλείται να αναρωτηθεί κατά πόσο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος στη θέση ενός πρόσφυγα που πηγαίνει να «σταυρωθεί», επειδή βρέθηκε άθελά του σε ασυνήθιστα δύσκολες συνθήκες. Η έκθεση πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και προγράμματα. Μια άλλη παράλληλη δράση ήταν η φιλοξενία της παράστασης «Μαργαριταρένια δάκρυα» από την θεατρική ομάδα «Θέατρο χωρίς αυλαία». Μέρος του δρώμενου βασίστηκε στο βραβευμένο παιδικό βιβλίο «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χ. Μπουλώτη, για «Το προσφυγάκι», που πάντα συγκινεί τους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ολυμπία Βικάτου – Βίβιαν Στάικου – Γιώργος Κοτρώνης

https://youtu.be/KDxFSw7Ktok

Συμμετοχή της Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στη διαδικτυακή εκδήλωση AΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021 (live στο www.forumanaptixis.gr)
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 6756 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00 (ΦΕΚ 430/τ Β/05-02-2022), την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements /SitePages/announcements.aspx.), στην τρέχουσα περίοδο ισχύουν τα εξής μέτρα προστασίας: 

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metraprolhpshs-enanti koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-thsmaskas-sto-plaisio-ths pandhmias-covid-19):

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-rolhpshsenanti koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias- apoiogeneis-

Β. ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ (Αρχαιολογικά Μουσεία Ξενοκράτειο, Αγρινίου, Θέρμου, Θυρρείου και Λευκάδας, Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου):

1. Λειτουργία κλειστών χώρων με τήρηση των μέτρων του Α:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου

Γ. ΜΕΤΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ (ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ) ΧΩΡΩΝ:

 (Αρχαιολογικοί χώροι Καλυδώνας, Πλευρώνας, Θερμών Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, Οινιαδών, Παλαίρου, Στράτου, Θέρμου, Κάστρου Ναυπάκτου, Φρούριου Αντιρρίου, Κάστρου Βόνιτσας. Κάστρου Αγ. Μαύρας, Προϊστορικών Τύμβων Στενού Λευκάδας):

1) Οι χώροι λειτουργούν με τήρηση των μέτρων της παρ. Α.

2) Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τήρηση των μέτρων του Α. Στις επισκέψεις ομάδων με ξεναγό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, να γίνεται χρήση ασύρματης ξενάγησης (εφόσον διατίθεται, και να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικών κ.λπ.).

Συμμετοχή της Εφορείας στο 3ο Αρχαιολογικό Έργο στη ΒΔ Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει με ανακοινώσεις στο «3ο Αρχαιολογικό Έργο στη ΒΔ Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου», το οποίο διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 3ο Συνέδριο θα γίνει διαδικτυακά από την Τετάρτη 19 ως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022. Συμμετέχουν 193 Σύνεδροι με 95 προφορικές και 16 επιτοίχιες ανακοινώσεις σε 13 πρωινές και απογευματινές συνεδρίες, παρουσιάζοντας κυρίως το έργο των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην παραπάνω περιοχή κατά την τελευταία τριετία (2018-2021).

Η διαδικτυακή παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό στον εξής σύνδεσμο: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a9l5jNKGf2V_kpo7hM6rAPzpLKgEMEoNScEJr3BZkWW81%40thread.tacv2/1641901024057?context=%7b%22Tid%22%3a%2208bea52a-5ad3-4627-9549-5ff3a65676be%22%2c%22Oid%22%3a%229a8f0f6f-6fa1-425f-ba60-730dc20036c0%22%7d

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

20:00 Ολυμπία Βικάτου, Τα πεπραγμένα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2018-2021

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

12:45 Ολυμπία Βικάτου, Φωτεινή Σαράντη, Το Ξενοκράτειον Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου: Από τη σύλληψη ως τη δημιουργία και λειτουργία του

Κυριακή 23 Ιανουρίου 2022

17:30 Ολυμπία Βικάτου, Βίβιαν Στάικου, Βαρβάρα Γκιζά, Εντός και εκτός των τειχών. Συστηματικέςκαι σωστικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Λευκάδας

17:45 Ολυμπία Βικάτου, Έλενα Κατσούλη, Βίβιαν Στάικου, Παρουσίαση του έργου «Ανάδειξη Κάστρου Αγίας Μαύρας»

To Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου αποδίδεται στο κοινό...

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου, στην εμβληματική Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το Ξενοκράτειο Μουσείο στεγάζει πλούσιες αρχαιολογικές συλλογές ευρημάτων, που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως ρωμαϊκά χρόνια και προέρχονται από όλο το εύρος της Αιτωλοακαρνανίας, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η αποκατάσταση του κτηρίου, κηρυγμένου μνημείου, υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, ενώ η δημιουργία του Μουσείου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Η Πράξη υλοποιήθηκε μέσω του Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2014-2020 – Δράσεις Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου - Αιτωλικού και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 2.257.950,96 €. Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και ο εξωτερικός φωτισμός του κτηρίου χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 12.00 μ.μ. και θα παραμείνει ανοικτό κατά την ημέρα αυτή έως τις 19.00. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο. Στο εξής θα λειτουργεί καθημερινά με ωράριο 08.30-15.30, πλην της Τρίτης. Τα επίσημα εγκαίνια θα ακολουθήσουν αργότερα, όταν οι συνθήκες πανδημίας το επιτρέψουν.

Κατά την προσέλευση του κοινού θα τηρηθούν απαραίτητα τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, για τα οποία μπορεί κανείς να ενημερωθεί και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx

Ξενοκράτειο Αρχαιολογικο Μουσείο  Ι.Π. Μεσολογγίου       

Ασ. Φωτήλα 2, 302 00 Μεσολόγγι, τηλ. 2631026068.                       

Αναβολή εκδήλωσης στη Νέα Πλευρώνα

Λόγω των μεγάλων πυρκαγιών, που ξέσπασαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και σε ένδειξη σεβασμού προς τους πληγέντες, τόσο στην Π.Δ.Ε. όσο και στο σύνολο της χώρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αναστέλλει την πρoγραμματισμένη για την Κυριακή 22 Αυγούστου μουσική εκδήλωση «Νύχτες με Πανσέληνο» με την Μιρέλα Πάχου στην Πλευρώνα, μετά και από την γνωστοποίηση σχετικής απόφασης περί αναστολής πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δυτικής Ελλάδος, κ. Νικόλαου Κοροβέση.
Στο πλαίσιο δράσης του ΥΠΠΟΑ «Στο φως του φεγγαριού», την Κυριακή 22 Αυγούστου ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας θα παραμείνει ανοιχτός από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναβολή εκδήλωσης στο Αγγελόκαστρο

Σας γνωρίζουμε ότι λόγω έκτακτων συνθηκών και μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η εκδήλωση "Αγγελόκαστρο: 200 χρόνια λευτεριάς στο Κάστρο των Αγγέλων", η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Αγγελόκαστρο στις 10 Αυγούστου με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, της Διεθνούς Αδελφότητας των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, τον Δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Αγγελοκάστρου αναβάλλεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Για την ακριβή ημερομηνία θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Παράταση τροποποιημένου ωραρίου αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

Ενημερώνουμε το κοινό ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν να επικρατούν τις ημέρες αυτές, κατά τις 6, 7 και 8 Αυγούστου οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμένουν κλειστοί μετά τις 12.00 μ.μ.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
ΟΛΥΜΠΙΑ ΒΙΚΑΤΟΥ
Αρχαιολόγος

Αναβολή εκδήλωσης στους Νεώσοικους Οινιαδών

Σας γνωρίζουμε ότι λόγω των μέτρων πρόληψης πυρκαγιών και των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, η προγραμματισμένη μουσική συναυλία του Στέφανου Κορκολή με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 στους Νεώσοικους Οινιαδών με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, αναβάλλεται. Σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της σε άλλη ημερομηνία, θα υπάρξει έγκαιρη νεότερη ενημέρωση.

Παράταση τροποποιημένου ωραρίου αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

Ενημερώνουμε το κοινό ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν να επικρατούν τις ημέρες αυτές, κατά τις 3 , 4 και 5 Αυγούστου οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμένουν κλειστοί μεταξύ 12.00 μ.μ. και 17.00 μ.μ.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
ΟΛΥΜΠΙΑ ΒΙΚΑΤΟΥ
Αρχαιολόγος

Τροποποίηση ωραρίου αρχαιολογικών χώρων από 29-7-21 λόγω καύσωνα

Ενημερώνουμε το κοινό ότι λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης θερμοκρασίας που θα επικρατεί στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για το διάστημα από 29-7-2021 και μέχρι την λήξη του καύσωνα, σύμφωνα με οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οργανωμένοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα κλείνουν για το κοινό στη 13.00.

Τα Κάστρα Αγίας Μαύρας στην Λευκάδα και τα Κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία θα ανοίγουν ξανά για το κοινό από τις 17.00 και έως τις 20.00 σύμφωνα με το θερινό ωράριο λειτουργίας τους. Τα Αρχαιολογικά Μουσεία και οι Αρχαιολογικές Συλλογές αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας θα λειτουργούν κανονικά από 8.30 έως και 15.30.

Η  Προϊσταμένη της Εφορείας    
ΟΛΥΜΠΙΑ ΒΙΚΑΤΟΥ
Αρχαιολόγος

Επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου από 7-7-21

Από την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 αρχίζει να επαναλειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, το οποίο παρέμενε κλειστό λόγω εργασιών επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου, καθώς και συντήρησης των εκθεμάτων.

Το Μουσείο θα λειτουργεί με ωράριο 8.30 - 15.30 , πλην Τρίτης και καθιερωμένων αργιών.

Καθορισμός της 21ης κάθε μήνα του 2021 ως ημέρας ελευθέρας εισόδου για το κοινό στα μουσεία του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σύμφωνα με την αρ. 300350 / 28-6-21 Κ.Υ.Α. που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 2755/Β/28-6-21, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθορίζεται η 21η κάθε μήνα του έτους 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, ως ημέρα ελευθέρας εισόδου για το κοινό στα μουσεία του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι τα μουσεία θα λειτουργούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο κατά περίπτωση ωράριο, την συγκεκριμένη ημέρα. Η ελεύθερη είσοδος ισχύει και για τους αρχαιολογικούς χώρους, εφόσον αυτοί έχουν κοινό εισιτήριο με τα αντίστοιχα μουσεία.

Θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων

Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε το κοινό ότι από την 24η  Απριλίου τίθεται επίσημα σε ισχύ το θερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων (ΦΕΚ 1306/Β/2-4-21), σύμφωνα πάντα με όσα ορίζουν τα μέτρα που επιβάλλουν οι εκάστοτε επιδημιολογικές συνθήκες.  

Το θερινό ωράριο ισχύει έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Στο σύνολο των Αρχαιολογικών Χώρων που εφαρμόζουν διευρυμένο ωράριο (08.00- 20.00), καθώς και στα Μουσεία που λειτουργούν εντός αυτών, το ωράριο από 1η Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως  εξής: 1η έως 15η Σεπτεμβρίου 08:00-19:30, 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00-19:00, 1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00-18:30 και 16η έως 31η Οκτωβρίου 08:00-18:00.

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων του Κράτους (2021-2022)

Σας γνωρίζουμε ότι από 1 Νοεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 τίθεται σε ισχύ το χειμερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων του Κράτους., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Φ.Ε.Κ. 4901/Β/22-10-21.