Ο αρχαιολογικός χώρος Ελληνικού βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χλμ. νοτιοδυτικά της Βελβίνας και 9 χλμ. βορειοδυτικά της Ναυπάκτου. Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται από το χωριό Βελβίνα μέσω βατού χωματόδρομου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ναυπακτίας. Στη θέση αυτή εντοπίζεται σπουδαίο αρχαίο ιερό, που σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, υπαγόταν στο αρχαίο Μολύκρειο, όπου είναι γνωστό ότι υπήρχε ναός του Ποσειδώνα. Η ταύτιση της θέσης με το Μολύκρειο δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί. Η πόλη αυτή πριν τον Πελοποννησιακό πόλεμο αναφέρεται ότι ήταν στα χέρια των Κορινθίων και τον 5ο αι. π.Χ. περιήλθε στους Αθηναίους.
Η πρώτη ανασκαφή του ιερού πραγματοποιήθηκε το 1924. Από το 2006 έως σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συστηματικής έρευνας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Αρχαιολογική Εταιρεία με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα.
Τα κατάλοιπα του ιερού καταλαμβάνουν μία στενόμακρη κορυφή, σε υψόμετρο 510 μ., που περιβάλλεται από κτιστό περίβολο χωρίς πύργους. Στο νότιο τμήμα, εκτός του περιβόλου, υπάρχει μεγάλη κτιστή κυκλική δεξαμενή.
Στο βόρειο τμήμα του πλατώματος, κοντά στην είσοδο του χώρου, βρίσκεται ο μεγάλος ναός (14.37 επί 31,45 μ.), με προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ, από τον οποίο διατηρείται η τρίβαθμη κρηπίδα. Ο ναός ήταν περίπτερος, διπλός εν παραστάσι. Άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στο 400 π.Χ., αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Φαίνεται ότι επρόκειτο για ανακατασκευή παλαιότερου κτιρίου από πωρόλιθο, που πιθανώς ανήκε στους αρχαϊκούς χρόνους.
Βόρεια και παράλληλα του ναού υπάρχει διπλή στοά, που ο πρώτος ανασκαφέας Αν. Ορλάνδος θεώρησε ότι χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ως εργαστήριο λιθοξόων μέχρι την περάτωση του ναού.
Σε υπερυψωμένο άνδηρο που σχηματίζεται στο νότιο τμήμα του χώρου έχει ερευνηθεί μικρότερος ναός. Γνώρισε τουλάχιστον δύο οικοδομικές φάσεις, η νεότερη από τις οποίες χρονολογείται πριν από τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Από τη φάση αυτή διατηρήθηκε στο βάθος του σηκού η βάση του λατρευτικού αγάλματος, ενώ μία ακόμη βάση αγάλματος υπήρχε εξωτερικά της βόρειας πλευράς του κτιρίου. Με το ναό αυτό συνδέεται μεγάλος μνημειώδης λίθινος βωμός ανατολικά του, μήκους 11 μ.
Μεταξύ των δύο ναών του ιερού, οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι σε άγνωστες θεότητες, έχουν ερευνηθεί ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίσμα που εξυπηρετούσε λειτουργικές ανάγκες του ιερού, το οποίο περιλάμβανε και χώρο λουτρού, καθώς και ένα ακόμη κτίριο άγνωστης χρήσης που βρισκόταν νότια της στοάς.
Στο ανατολικό τμήμα του χώρου, που βλέπει προς τη Ναύπακτο και τον Κορινθιακό κόλπο, το 2011 εντοπίστηκε αρχαίο στάδιο μήκους 184,60 μ. το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση. Μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι πιθανό ότι σε αυτό τελούνταν αγώνες κατά τη διάρκεια γιορτών στο ιερό. Η ανασκαφή του δεν έχει ;έως τώρα ολοκληρωθεί.
Διεύθυνση: 303 00 Βελβίνα
Ωράριο λειτουργίας: Ο χώρος είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας
Τιμή εισιτηρίου: Χωρίς εισιτήριο