Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της κεντρικής Αιτωλίας υπήρξε το Τριχόνειο, σε εύφορη περιοχή κοντά στη νότια όχθη της λίμνης Τριχωνίδας, η οποία και οφείλει σε αυτό το όνομά της. Επρόκειτο για ισχυρή πόλη από την οποία κατάγονταν πολλοί στρατηγοί και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Η ιστορία της εγκατάστασης ανάγεται τουλάχιστον στην πρωτογεωμετρική και γεωμετρική περίοδο, γνώρισε όμως τη μέγιστη ακμή της στους ελληνιστικούς χρόνους, όπως εκτός άλλων δείχνουν πολυτελή σκεύη από τα νεκροταφεία της, που περιλάμβαναν και επιμελημένα ταφικά μνημεία.
Στα δημόσια κτίρια της πόλης ανήκε το Ασκληπιείο, που βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης και κοντά στον δρόμο που οδηγούσε στον Θέρμο. Το ιερό ήκμασε τον 3ο -2ο αι. π.Χ. και διατηρεί ίχνη λατρείας μέχρι τον 1ο αι. π.Χ. Όπως φαίνεται αποτελούνταν από ένα κτιριακό συγκρότημα που περικλειόταν με περίβολο, αν και μέχρι σήμερα το ιερό δεν έχει ερευνηθεί συνολικά. Ως τώρα έχει αποκαλυφθεί ένα ορθογώνιο λατρευτικό κτίριο με δύο κύρια δωμάτια, το ένα από τα οποία διέθετε στις τρεις πλευρές κλίνες ή θρανία για την παραμονή των πιστών, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των αφιερωμάτων των πιστών. Πολλά από αυτά ήταν ομοιώματα ανθρώπινων μελών, χαρακτηριστικά της λατρείας του θεραπευτή θεού.
Το μνημείο βρίσκεται περίπου στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης Γαβαλού, στη νότια πλευρά της επαρχιακής οδού που οδηγεί από το Ζευγαράκι ως την Κάτω Μακρυνού. Είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.