Η θέση της αρχαίας Παλαίρου

Η αρχαία Πάλαιρος βρίσκεται στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Πλαγιάς, στη θέση Κεχροπούλα και σε απόσταση περίπου 7,5 χλμ. βορειοδυτικά του σύγχρονου ομώνυμου οικισμού.

Η αρχαία πόλη βρισκόταν σε θέση που επόπτευε την ευρύτερη περιοχή και κυριαρχούσε στη λίμνη Βουλκαριά (αρχ. Μυρτούντιο). Ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 3ο αι. π.Χ.

Ο χώρος δέχθηκε σημαντικές παρεμβάσεις ανάδειξης στο πλαίσιο έργου που υλοποιήθηκε από το έτος 2002 μέσω του Γ΄ Κ.Π.Σ. (ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, 2000-2006), οπότε και διαμορφώθηκε σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Σήμερα διαθέτει χώρο στάθμευσης και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού.

Η εντυπωσιακή οχύρωση

Τα κατάλοιπα της αρχαίας Παλαίρου περιβάλλονται από μία από τις πιο καλοδιατηρημένες οχυρώσεις της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία κατά τόπους σώζεται σε ύψος 12 μ. Eίναι κατασκευασμένη με διαφορετικά συστήματα δόμησης και είχε ξεχωριστά οχυρωμένη ακρόπολη στην κορυφή. Διατηρούνται καλά οι πύλες της οχύρωσης, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η τοξωτή βορειοδυτική πύλη.

Τα μνημεία της πόλης

Στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου εντοπίζεται ο χώρος της αγοράς, με ορατά κτίρια και κατασκευές όπως δύο αντικριστές στοές, βάσεις βάθρων και, δεξαμενές.

Ο οικιστικός ιστός ήταν οργανωμένος κατά το ιπποδάμειο σύστημα. Εκτός του οχυρωμένου χώρου βρίσκονται τα νεκροταφεία της και δύο ιερά, εκ των οποίων το ένα, στην κορυφή του βουνού Προφήτης Ηλίας, ήταν αφιερωμένο σε άγνωστη θεότητα, ενώ ένα δεύτερο ιερό, αφιερωμένο στην Άρτεμη, βρισκόταν βόρεια της οχύρωσης.

Η πόλη διέθετε λιμάνι, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή της Πογωνιάς.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διεύθυνση:  300 12  Πάλαιρος

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία.

Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι παραμένουν κλειστά την 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν με ωράριο 12:00-17:00.

Τιμή εισιτηρίου: Ολόκληρο: 3 Eυρώ, Μειωμένο: 2 Ευρώ

Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες.