Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας συνδιοργανώνουν μουσική ποιητική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, υπό την μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίου και με την αφήγηση της Ράνιας Κατσιγιάννη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, ώρα 19.00 στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τραγούδια, μουσικά κομμάτια και ποιητικά αποσπάσματα που αντλούν έμπνευση από το πήλινο ειδώλιο της "Κοιμώμενης Μαινάδας". Πρόκειται για ανασκαφικό εύρημα από την νεκρόπολη των αρχαίων Οινιαδών, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα εκθέματά του. Παρατίθεται αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει για πρώτη φορά στον εορτασμό «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ», με την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές Δημοτικού Σχολείου. Ο εορτασμός συντονίζεται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), τον Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
«Το εργαστήριο συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου ανοίγει τις πόρτες του».
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
«Το εργαστήριο συντήρησης του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου ανοίγει τις πόρτες του».
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που εστιάζουν σε μουσειακά εκθέματα ερμηνεύοντας τεχνικές συντήρησης, θα υλοποιηθούν από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την μουσειοπαιδαγωγό Δ. Γαβρίνα και την συντηρήτρια Α. Τηλιγάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. : 26310-26068.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Σπουδών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη & Δρ Α. Σαμαρά- Κρίσπη, καθώς και με την υποστήριξη του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου και τη συμμετοχή του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, πραγματοποιεί παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ιωάννης Καποδίστριας. Διεθνείς Θεσμικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις (1800-1831)».
Ο τόμος εκδόθηκε με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η παρουσίασή του πραγματοποιείται στην επέτειο της δολοφονίας του Κυβερνήτη στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19:00.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες έχουν θέμα «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ- ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ», με τις ακόλουθες προγραμματισμένες εκδηλώσεις :
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 / 9
1) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεώσοικοι Οινιάδων. Ένα αρχαίο λιμάνι, σήμερα στη στεριά», στους Νεώσοικους Οινιάδων, για μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού, 9:30 π.μ. -12:30 μ.μ.
2) Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ξενοκράτειο». Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και αφορά στη συντήρηση, έκθεση και ανάδειξη ευαίσθητων εκθεμάτων του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με το φετινό θέμα των εορτασμών. Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 18.30-21.00.
Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 /9
1. «Η τέχνη της συντήρησης ως ασπίδα προστασίας», στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, με σημείο αναφοράς τους τριποδικούς ταφικούς λέβητες από τη Σταμνά και τις κολοσσικές προτομές του Απόλλωνα από το Ιερό του Ακτίου, καθώς και άλλα ευαίσθητα εκθέματα του μουσείου, εστιάζοντας στην επιστήμη της συντήρησης και σε πρακτικές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, έναντι της κλιματικής αλλαγής. Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, 12:00-2:00 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 /9 – ΚΥΡΙΑΚΗ 25/9
2. «Η παλαιολιθική εποχή στον Εύηνο ποταμό», στον Βοτανικό κήπο Ζέλιου, με θέμα την παλαιολιθική εποχή και την γεωμορφολογία της περιοχής του Ευήνου ποταμού. Μέσω αφήγησης, επιτραπέζιου παιχνιδιού και δραστηριότητας εξερεύνησης επιχειρείται η ενημέρωση του κοινού για την παρουσία των Νεάντερταλ και των πρώτων Homo Sapiens στον μέσο και κάτω ρου του ποταμού. Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, 9:00 π.μ. -1:00 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 /10
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την Παραποτάμια Πύλη στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαία μνημεία και στο φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει», στον αρχαιολογικό χώρο Στράτου, για μαθητές Δημοτικού, 9:30 π.μ.-12:30 μ.μ.
Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη και κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής σε αυτά.

Στην επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεντέμισι χιλιάδων Προσφύγων που έφτασαν από τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922 στο νησί της Λευκάδας και φιλοξενήθηκαν αρχικά στο ιστορικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ορισμένοι σχεδόν για μια δεκαετία.
Έτσι, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας στο Κάστρο, εκεί που οι κατατρεγμένοι Πρόσφυγες κατέφυγαν στις λύπες και στις χαρές τους, θα αρχίσει στις 7.15 π.μ. η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, ώρα 8.45 π.μ. θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κύριο κ. Θεόφιλο. Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας θα ψαλεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Προσφύγων που πέρασαν από το Φρούριο σ’ εκείνη τη σημαδιακή για τον Ελληνισμό συγκυρία. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.


Με αφορµή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή οι encardia παρουσιάζουν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στον αρχαιολογικό χώρο Νέας Πλευρώνας ένα ιδιαίτερο και πολύ «επίκαιρο» µουσικό πρόγραµµα µε τον τίτλο «emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου». Μία εξαιρετική ανθολογία τραγουδιών και κειµένων θα φωτίσει το πάντα επίκαιρο ζήτηµα της προσφυγιάς και της µετανάστευσης. Κεντρικό σηµείο της παράστασης θα προβάλλει η ανθρώπινη αλληλεγγύη που µόνο αυτή µπορεί να µετριάσει τον πόνο του «Ξένου» ακόµα και να τον µεταµορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο http://digitalculture.gov.gr.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 ΛΕΠΤΑ
Συντελεστές
Μουσικές συνθέσεις-τραγούδια: encardia
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Γιάννης Labner, Αναστασία Δρούγα
Σχεδιασμός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης
Μουσικοί επί σκηνής
Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι
Ναταλία Κωτσάνη: τραγούδι, κρουστά
Δημήτρης Τσεκούρας: κόντρα μπάσο
Κώστας Κωνσταντάτος: τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά
Χορευτές επί σκηνής: Αναστασία Δρούγα, Γιάννης Labner

Την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00 στον αύλειο χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο «Στις γειτονιές του κόσμου».
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αντώνη Βασιλόπουλου, ιδρυτή και οραματιστή της «Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου» και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, του Δήμου Θέρμου και της Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου. Υλοποιείται στο πλαίσιο εορτών του Αγίου Κοσμά Αιτωλού, του Κέντρου Πολιτισμού- Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Θέρμου.
Υψίφωνος: Γεωργία Τριανταφύλλου. Πιάνο: Χριστίνα Κορκοντζέλου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το ΥΠΠΟΑ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο Νέας Πλευρώνας μουσική βραδιά κάτω από το φως του φεγγαριού με τίτλο «Το φεγγαράκι ρώτησε…».
Η βραδιά, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του μαέστρου Σπύρου Χολέβα, είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την γέννηση του μικρασιατικής καταγωγής συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων βλ. https://bit.ly/3A4Wqgd
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ώρα έναρξης: 21:00

Η μουσική εκδήλωση με τον καταξιωμένη συνθέτη Γιώργο Θεοφάνους πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Ώρα έναρξης: 9:30 μ. μ.

Το φετινό πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης της επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες – περφόρμανς, τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο.
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων και της συμμετοχής της Εφορείας σε αυτές εντάσσεται η θεατρική παράσταση "Περιοδεύων θίασος", η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 & 7 Αυγούστου στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο και τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Περιοδεύων θίασος – Μια σκοτεινή κωμωδία
Τον Σεπτέμβρη του 1922, ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Ανάμεσα στους ξεριζωμένους επιβάτες ταξιδεύει και ένας τριμελής θίασος. Ένα αλλόκοτο βαριετέ ζωντανεύει στο κατάστρωμα του Mimosa. Οι τρεις θεατρίνοι σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αφηγούνται, ακροβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή, όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται. Καταμεσής στο πέλαγος, μας παρασύρουν στη δίνη της ανθρώπινης ψυχής, στην προσπάθειά της να επιζήσει, να ριζώσει, να εξομολογηθεί, να ξαναβρεί το χαμόγελο, να πιστέψει ξανά. Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε αυτή τη σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αντλώντας υλικό από τα βαθιά αδιέξοδα του Εθνικού Διχασμού, η παράσταση ανασυνθέτει, σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης.
Σκηνοθεσία, πρωτότυπο κείμενο, κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη. Μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος. Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Γιώργος Τρικαλιώτης. Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης.
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου, Γιάννης Ασκάρογλου
ΑΜΚΕ: ΑΝΟΙΓΜΑ
Ώρα έναρξης: 21:00. Διάρκεια: 70′.
Η παράσταση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Πνευµατικό Κέντρο
του Δήµου Λευκάδας συνδιοργανώνουν την εικαστική ατοµική έκθεση
«ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΗ / EMBRACEMENT» του χαράκτη και γλύπτη Απόστολου Κούστα, στη Δηµοτική
Πινακοθήκη Λευκάδας, θέλοντας να να συστήσουν στο κοινό της Λευκάδας το
έργο του αναγνωρισμένου Μεσολογγίτη καλλιτέχνη. Ο Απ. Κούστας έχει
διακριθεί για την εφευρετικότητά του και τη χρήση πρωτότυπων τεχνοτροπικών
µεθόδων προς την επίτευξη έργων µεγάλης αισθητικής αξίας. Η λιτότητα της
παράστασης στα έργα του αποτυπώνει αρχέγονα ένστικτα, παραπέµποντας
ορισµένες φορές στην πριµιτίφ εικόνα ενός προϊστορικού έργου τέχνης.
Έκθεση: «ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΗ / ΕΜΒRACEMENT»
Επιµέλεια: Δρ Ολυµπία Βικάτου, Βίβιαν Στάικου
Συντονισµός : Χαρά Σαΐτη
Εγκαίνια: Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 06 Αυγούστου - 31 Αυγούστου 2022
Χώρος: Δηµοτική Πινακοθήκη Λευκάδας
Κτήριο Πνευµατικού Κέντρου Δ. Λευκάδας
Ώρες λειτουργίας: Καθηµερινά, 09.00 – 14.00 & 19.00 - 22:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη συνδιοργανώνουν στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου την εικαστική ατομική έκθεση «ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ - ΧΑΙΡΕ», η οποία είχε προγραμματιστεί από τις αρχές του 2020, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, αλλά και του απροσδόκητου θανάτου του καλλιτέχνη το 2021. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.
Σε συνέντευξη του το 2019 ο Σάμιος δήλωνε πως η τελευταία του δουλειά είναι μια από τις ωραιότερες εκθέσεις που έχει κάνει στη ζωή του. Χάρτινες κούτες, ποικίλων διαστάσεων, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης περιμάζεψε από τον δρόμο, χρησιμοποιήθηκαν ως καμβάς για την ελεύθερη απόδοση αρχαίων γλυπτών. Από τις επίπεδες χάρτινες επιφάνειες αναδύονται αρχαϊκές μορφές κατακερματισμένες, υποδηλώνοντας την ανησυχία του Σάμιου για τη διαχείριση του παρελθόντος. Κυκλαδικά ειδώλια, αρχαϊκές και κλασικές γλυπτικές δημιουργίες, πλαισιώνονται με πολύχρωμα γκράφιτι, που ζωγράφισε στο περιθώριο με σπρέι ο Σάμιος, επιχειρώντας να γεφυρώσει την ακτινοβολία της αρχαίας γλυπτικής τέχνης με την καθημερινότητα των δρόμων της σύγχρονης Αθήνας.
Η έκθεση πλαισιώνεται από βιντεοπροβολή με διάλεξη του καλλιτέχνη για την αρχαία γλυπτική που έδωσε το 2019, ώστε να αναδειχθεί και η πανεπιστημιακή του ιδιότητα, ως καθηγητή της ΑΣΚΤ. Μέρος της διάλεξής του είναι αφιερωμένο στην πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και των ναών. Ακόμη, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη διερεύνηση και διατήρηση πρωτότυπου χρώματος σε αρχαία αγάλματα, καθώς και στις σύγχρονες προτάσεις ανακατασκευής.
Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου
Υπεύθυνη επικοινωνίας / καλλιτεχνικός συντονισμός: Μαρία Ξαρχάκου
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας.
Εγκαίνια: Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, ώρα 20:00
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
24 Ιουλίου - 11 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου - 10 Οκτωβρίου: Καθημερινά 11.00 - 13.00 & 20.00 - 22.00 (Τρίτη κλειστά)
12 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου: Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού για συμμετοχή σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων διοργανώνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μουσική συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Λειψίας στον αύλειο χώρο του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, ώρα 21.00, με ελεύθερη είσοδο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ένα 80μελές σύνολο μουσικών θα αποδώσει έργα Τσαϊκόφσκι, Βάγκνερ, Σιμπέλιους, Μπιζέ, Στράους, καθώς και μουσική από κινηματογραφικές ταινίες όπως «James Bond» και «Πειρατές της Καραϊβικής».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετείχε στη σύσκεψη - συζήτηση εργασίας με θέμα :«Αειφόρος ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας με την δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης πολιτιστικού αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου (ΑΕΙ) «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Καινοτομίας (Α.Π.ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ 2976/17.06.2021) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020, στον Τομέα προτεραιότητας Πολιτισμός – Τουρισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες με συντονιστή το ΕΜΠ, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μέλος ΔΕ ΤΕΕ κ. Μοροπούλου Αντωνία σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον Πρόεδρό του κ. Στασινό Γιώργο.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 12.00 μ.μ. – 15.00 μ.μ. στη Ναύπακτο (Αίθουσα Τσώνη, Παραλία Ψανής) και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω livestreaming από το σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=4OO4hlRCz-c, όπου και μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων ομιλητών τοποθετήθηκε η Διευθύντρια της Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε το έργο της Εφορείας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Τομέας Πολιτισμού Π.Ε. Αιτωλοαρνανίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διοργανώνουν την μουσική παράσταση «Της Ανατολής το χώμα και της θύμησης ο ανθός» με το Μουσικό Σχήμα "Άτροπον", η οποία θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ξενοκρατείου Μουσείου στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο συνδέει την ιστορική μνήμη και τους ήχους της Ανατολής με τον νέο πολιτιστικό χώρο του Ξενοκρατείου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έχουν αναλάβει η Ευσταθία Γρέντζελου και ο Γεώργιος Αθανασόπουλος.
Η μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Για την κράτηση θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2631022081 και 2631022666

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλο-ακαρνανίας και Λευκάδος και το Πολιτιστικό Εργαστήριο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, συνδιοργανώνουν την πρώτη εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ- 100 χρόνια μετά...».
Η επετειακή εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ. μ., με ελεύθερη είσοδο. Αποτελεί αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Συμμετέχουν μουσικοί, χορευτικά τμήματα και θεατρικό τμήμα ενηλίκων.



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές που υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2012 από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ. Το 2022, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών της πανδημίας, οι εκδηλώσεις των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών διεξάγονται με φυσική παρουσία και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Βάλτου (26-27 Μαΐου 2022)
Η Εφορεία μας διοργανώνει σε συνεργασία με την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 με κεντρικό θέμα: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην Κοιλάδα και στα Πετρογέφυρα του Αχελώου». Το πρώτο εστιάζει στις θεματικές ενότητες: Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης και Θαυματουργός. Ο μοναχός - ασκητής που έζησε σε μια σπηλιά στην Καλάνα του Βάλτου, Αχελώος ο ασημοκύματος, το βυθισμένο γεφύρι της Τατάρνας ή Μαρδάχας. Απευθύνεται στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Νέου Χαλκιόπουλου Βάλτου και περιλαμβάνει παρουσίαση στον χώρο του σχολείου και επίσκεψη-ξενάγηση στη Γέφυρα της Τατάρνας στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Το δεύτερο επικεντρώνεται στα πέτρινα γεφύρια της Τέμπλας στα Βρουβιανά και στο Αυλάκι Βάλτου. Απευθύνεται στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Περδικακίου και Βρουβιανών και περιλαμβάνει παρουσίαση για τον τρόπο κατασκευής των πετρόχτιστων γεφυριών και επίσκεψη στα δύο γεφύρια. Για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν σχεδιαστεί ενημερωτικά φυλλάδια με πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Σταμάτη. Υπεύθυνοι δράσης: Γεώργιος Σταμάτης, Φραγκούλα Γεώρμα, Αρχαιολόγοι, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι. Π. Μεσολογγίου
Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού με τίτλο «Ανα- γνωρίζω φύλλα και καρπούς στο Ξενοκράτειο». Οι μικροί συμμετέχοντες καλούνται μέσω της παρατήρησης να εντοπίσουν εκθέματα, όπως αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και σφραγίδες, που αναπαριστούν καρπούς και φύλλα, προερχόμενα από τις αιτωλικές και ακαρνανικές πόλεις. Στη συνέχεια, στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημιουργικά, με κατασκευές σχετικές με τη φύση και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα θα διαρκεί 1 ώρα, ανά 25 μαθητές.
Το Σάββατο 28 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε οικογένειες, με παιδιά 8-12 ετών, «Μεγάλοι εξερευνούν - μικροί ανακαλύπτουν» και αποτελεί ένα από τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου. Η δράση έχει ως στόχο την συνεργασία γονέων και παιδιών, προκειμένου να αποκτήσουν την γνώση που προσφέρουν τα εκθέματα, καθώς και να αλλάξουν αντίληψη απέναντι σε ένα μουσείο, νιώθοντας οικεία μέσα σε αυτό. Μέσω περιήγησης στις αίθουσες του μουσείου και με την καθοδήγηση σχετικού εντύπου, η εμπειρία καθίσταται βιωματική και ψυχαγωγική! Το πρόγραμμα θα διαρκεί 1 ώρα, ανά 3 -4 οικογένειες. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής και για τα δύο προγράμματα η τηλεφωνική επικοινωνία στο Ξενοκράτειο, 26310-26068. Υπεύθυνη δράσης: Μιμίκα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Κάστρο Αγίας Μαύρας Λευκάδας
Δράση «Κάτι αλλάζει στην Αγία Μαύρα. Ας το ανακαλύψουμε μαζί!».Την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Μαΐου θα υλοποιηθεί ξενάγηση σε σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης. Σάββατο 28 Μαΐου: Φωτογραφικές αναζητήσεις με τη φωτογραφική λέσχη ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ. Κυριακή 29 Μαΐου: Δράση με το Εικαστικό Εργαστήρι Λευκάδας. Το παιδικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων θα ζωγραφίσει στον υπαίθριο χώρο του Κάστρου, με έμπνευση που θα αντληθεί κατά την ξενάγηση στο μνημείο (Δ/ΝΣΗ Εικαστικού Εργαστηρίου: Χαρά Σαΐτη). Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 26450 26576. Υπεύθυνη δράσης: Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως ορίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στα μουσεία όλης της χώρας. Ο φετινός εορτασμός φέρει τον τίτλο «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ».
Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών η Εφορεία διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις:
«Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου». Σκοπεύοντας την προβολή της δύναμης ενός περιφερειακού, αλλά σύγχρονου Μουσείου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, το άνοιγμα νέων οριζόντων και την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τις νεώτερες γενιές της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε ευρύ κοινό ενηλίκων, αλλά και μαθητών. Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου. Υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Φραγκούλα Γεώρμα, τηλ. 26310-55654.
«Μυθικοί ήρωες της Αιτωλίας». Αφήγηση μύθων, που γέννησε και έθρεψε η αιτωλική γη. Το δώρο του Διονύσου στον Αιτωλό βασιλιά, η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο, το μυστικό του Ανήλιαγου. Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη. Τραγούδι, μουσική με αρχαία λύρα: Γιάννης Ψειμάδας. Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο. Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ.Δήμητρα Γαβρίνα, 26310-26068.
«Αιτωλοί και Ακαρνάνες: δυο λαοί – μια ιστορία», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ομάδες ΚΑΠΗ και ΑμΕΑ. Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο. Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ.Δήμητρα Γαβρίνα, 26310-26068.
«ΕΥΡΩΠΗ, ΛΗΔΑ, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ. Η μαγεία των μύθων στην αίθουσα λατρείας του αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδος». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ, Δ΄ τάξης Δημοτικού. Το πρόγραμμα θα διερευνήσει το φαινόμενο των μεταμορφώσεων στην ελληνική μυθολογία. Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας. Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ. Βίβιαν Στάικου, 26310-55654

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, τιμώντας την 196η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, υλοποίησε την Τρίτη 5 Απριλίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ. Ο πρωτοπόρος του Τύπου στο Μεσολόγγι», το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου. Οι μικροί συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το μνημείο του Ελβετού φιλέλληνα στον Κήπο των ηρώων, περιηγήθηκαν στο κέντρο του Μεσολογγίου, στο σημείο όπου στεγαζόταν το πρώτο τυπογραφείο της εφημερίδας των «Ελληνικών Χρονικών», ενώ θαύμασαν στην Πινακοθήκη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης) πρωτότυπο τμήμα του πιεστηρίου της ιστορικής εφημερίδας, καθώς το υπόλοιπο μέρος του εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 12 Απριλίου με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αντιρρίου, ενώ την ίδια μέρα θα υλοποιηθεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ. Από την έναρξη της Επανάστασης με τον Δημήτρη Μακρή και τον Αθανάσιο Ραζη- Κότσικα έως τις πράξεις τέλους του Χρήστου Καψάλη και Ιωσήφ Ρωγών», που θα παρακολουθήσουν μαθητές του Γυμνασίου Αιτωλικού.
Τα προγράμματα, που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από την Εφορεία μας, περιλαμβάνουν έντυπα τα οποία εκδόθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου CoHeN που πραγματοποιείται με το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020, και στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας είναι επικεφαλής εταίρος, πραγματοποιείται το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ι.Π. Μεσολογγίου, ενημερωτικό εργαστήριο (Workshop) για την εκπαιδευτική κοινότητα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή αριθμού εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνει σύντομη παρουσίαση του έργου, καθώς και των μνημείων και των εταίρων που εμπλέκονται σε αυτό μέσα από την δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου, η οποία θα αναδείξει ένα δίκτυο σημαντικών μνημείων της διασυνοριακής περιοχής. Στη συνέχεια θα συζητηθεί η σχεδίαση και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και παιχνιδιού που προβλέπεται στα παραδοτέα του έργου και στο οποίο θα συμβάλλουν όλοι οι εταίροι. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα συνδράμουν, μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου και της γόνιμης συζήτησης, στα καλύτερα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την δημιουργία του νέου αυτού παιχνιδιού από την Εφορεία μας.

Στο πλαίσιο των Επετειακών Εορτασμών για τη συμπλήρωση των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζει στη Ναύπακτο την Έκθεση Φωτογραφίας του Χοσέ Μανουέλ Νάβια «Μιγκέλ ντε Θερβάντες ή η λαχτάρα για ζωή», με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος,
Η συγκεκριμένη Έκθεση δημιουργήθηκε στην επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του Θερβάντες σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτιστικής Δράσης της Ισπανίας. Μέσα από τις εικόνες που περιλαμβάνει, παρακολουθούμε την πορεία της ζωής του ανθρώπου που έμεινε στη σκιά του λογοτεχνικού του έργου. Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στην οποία συμμετείχε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι. Στην υπόλοιπη ζωή του δήλωνε υπερήφανος που συμμετείχε στο «...πιό αξιομνημόνευτο και υπέρτατο γεγονός που έζησαν οι τελευταίοι αιώνες και δεν αναμένεται να ξαναζήσουν οι επερχόμενοι».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φετιχιέ Τζαμί, στο λιμάνι της Ναυπάκτου, θα έχει δωρεάν είσοδο και θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021. Θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 7 Νοεμβρίου 2021.
Ωράριο λειτουργίας του χώρου της έκθεσης : Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 09.00-11.00 και 18.00-20.00. Τρίτη κλειστά.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες που ορίζονται από την Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠ.ΠΟ.Α και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η είσοδος επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) ή αρνητικού εργαστηριακoύ rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Εντός του χώρου της Έκθεσης επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή έως 10 ατόμων.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, συμμετέχει, όπως και κάθε χρονιά από το 2013 μέχρι σήμερα στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος για το 2021 έχει θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!», με σκοπό οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με εθνικό συντονιστή στην Ελλάδα την Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.
Οι εκδηλώσεις του έτους 2021 επικεντρώνονται σε δύο θεματικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει το 2021 ως Ευρωπαϊκό Έτος των σιδηροδρόμων, δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα βιωσιμότητας, καινοτομίας και ασφάλειας που παρέχει το σιδηροδρομικό ταξίδι. Παράλληλα, η χώρα μας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφιερώνει τις φετινές ΕΗΠΚ στη φυσιογνωμία και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διοργανώνει την Κυριακή 3 Οκτώβρη, ώρα 7:00 μ.μ. ημερίδα με θέμα «Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Κρυονέρι με το τρένο. Το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, θεμελιωτή των ελληνικών σιδηροδρόμων», στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (αίθουσα παλαιού μηχανοστασίου).
Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει με προσωρινό δανεισμό αρχαιοτήτων από τα αρχαιολογικά μουσεία Αγρινίου, Θέρμου, Λευκάδας και Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου Ι.Π. Μεσολογγίου στη νέα αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα), η οποία πρόκειται να εγκαινιαστεί αύριο Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 11:00 π.μ. από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά διακόσια εβδομήντα τρία προσωρινά δανειζόμενα έργα από Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από ελληνικά μουσεία, καθώς και δεκαεπτά έργα από μουσεία της Ιταλίας.
θα διαρκέσει από 29/9/21 έως 16/1/21 και η θεματική της σχετίζεται με την αντίληψη των αρχαίων για το Κάλλος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, συμμετέχει, όπως και κάθε χρονιά από το 2013 μέχρι σήμερα στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος για το 2021 έχει θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!», με σκοπό οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με εθνικό συντονιστή στην Ελλάδα την Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.
Οι εκδηλώσεις του έτους 2021 επικεντρώνονται σε δύο θεματικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει το 2021 ως Ευρωπαϊκό Έτος των σιδηροδρόμων, δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα βιωσιμότητας, καινοτομίας και ασφάλειας που παρέχει το σιδηροδρομικό ταξίδι. Παράλληλα, η χώρα μας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφιερώνει τις φετινές ΕΗΠΚ στη φυσιογνωμία και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας τιμά το Μεσολόγγι: Ο Κήπος των Ηρώων ως αιώνιος χώρος μνήμης». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου: 9:00-12:30 π.μ. Έχει διάρκεια 60΄ και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.
Επίσης, στο πλαίσιο των εορτασμών, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εποπτείας της Εφορείας είναι ελεύθερη για το κοινό, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και για τους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και την ημερίδα 2 Οκτωβρίου.
Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπει η ΚΥΑ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19.

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής "Ο 'Επαχτος", το θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλογίου, παρουσιάζουν την παράσταση «Φύλακας μίας επανάστασης, Γιάννης Βλαχογιάννης» του Μάνου Καρατζογιάννη, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο των Καπναποθηκών Παπαστράτου, στις 9.00 μ.μ.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αγρίνιο και συνεχίζει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στις 8.30 μ.μ.
Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας, από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά», μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης, Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης, Μουσική: Δημήτρης Τσάκας, Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης, Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου, Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα.
Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις με ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ, θα πρέπει να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου 26410 – 21158 & 46452 από τις 9.00 π.μ – 13.00 μ.μ. για κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλα.ξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν)

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής "Ο 'Επαχτος", το θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλογίου, παρουσιάζουν την παράσταση «Φύλακας μίας επανάστασης, Γιάννης Βλαχογιάννης» του Μάνου Καρατζογιάννη, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στον Αύλειο χώρο των Καπναποθηκών Παπαστράτου, στις 9.00 μ.μ.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αγρίνιο και συνεχίζει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στις 8.30 μ.μ.
Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας, από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά», μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης, Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης, Μουσική: Δημήτρης Τσάκας, Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης, Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου, Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις με ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ, θα πρέπει να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου 26410 – 21158 & 46452 από τις 9.00 π.μ – 13.00 μ.μ. για κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, σε συνδιοργάνωση με την Διεθνή Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου και τον Δήμο Αγρινίου, υλοποιεί εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης 1821-2021. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στο Κάστρο του Αγγελοκάστρου (Άγιος Γεώργιος).
Η δράση περιλαμβάνει ομιλίες και δρώμενο, με τη συμμετοχή της ορχήστρας Δημοτικών τραγουδιών SIBEmORIA.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ Ολυμπία Βικάτου, με θέμα «Αγγελόκαστρο: από την Αρσινόη στο Κάστρο των Αγγέλων».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπει η ΚΥΑ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19.

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ώρα 20.30, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο Μακύνειας από το εργαστήρι της Ειρήνης Ευαγγελάτου "Δρώντων Κάθαρσις".
Κατά την εκδήλωση θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται για την ασφαλή διεξαγωγή ακροαμάτων, θεαμάτων και παραστάσεων σε ανοικτούς χώρους.
Την Τρίτη 24 Αυγούστου και ώρα 21:00 στον αρχαιολογικό χώρο Οινιαδών και συγκεκριμένα στο χώρο των Νεωσοίκων (Νεώρια), θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Μουσικές Ιστορίες» με τον Στέφανο Κορκολή και την ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.
Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν στην ασφαλή διεξαγωγή ακροαμάτων, θεαμάτων και παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους και θα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, φιλοξενεί στο Φρούριο Αντιρρίου για δύο ημέρες την θεατρική παράσταση της ομάδας NoMan’sLandRabbits «Αναζητώντας τον χαμένο χώρο ή σαλιγκάρια», η οποία είναι εμπνευσμένη από το συγγραφικό έργο του αρχιτέκτονα Σταύρου Σταυρίδη και συνδημιουργεί μια πρωτότυπη δραματουργία με πυρήνα το κατώφλι ως μηχανισμό αλλαγής. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και Τρίτη 2 και 3 Αυγούστου, ώρα 20.30. Αποτελούν παραγωγή του Θεάτρου Χωρίς Αυλαία και διοργανώνονται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία-Μουσική-Ενδυματολογία-Σκηνογραφία-Δραματουργία: Η ομάδα: Ηθοποιοί επί σκηνής: Δημήτρης Ροΐδης, Κατερίνα Πέκη, Γκάλ Α. Ρομπίσα, Αγγελίνα Τερσενίδου, Νίκος Σέυμουρ Σταθόπουλος, Γιώργος Ψωνόπουλος. Φωτισμός: Δημήτρης Κόσσυβας. Εταιρεία Παραγωγής: Θέατρο Χωρίς Αυλαία.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μόνο αντίτιμο για την παράσταση το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου του Φρουρίου Αντιρρίου. Aπαιτείται η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ στον σύνδεσμό https://digitalculture.gov.gr/2021/07/anazitontas-to-chameno-chrono-i-saligkaria-frourio-antirriou/ και η προσκόμιση του εκτυπωμένου ή ψηφιακού εισιτηρίου κατά την είσοδο στον χώρο.
Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, φιλοξενεί στο Φρούριο Αντιρρίου για δύο ημέρες την θεατρική παράσταση της ομάδας NoMan’sLandRabbits «Αναζητώντας τον χαμένο χώρο ή σαλιγκάρια», η οποία είναι εμπνευσμένη από το συγγραφικό έργο του αρχιτέκτονα Σταύρου Σταυρίδη και συνδημιουργεί μια πρωτότυπη δραματουργία με πυρήνα το κατώφλι ως μηχανισμό αλλαγής. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και Τρίτη 2 και 3 Αυγούστου, ώρα 20.30. Αποτελούν παραγωγή του Θεάτρου Χωρίς Αυλαία και διοργανώνονται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία-Μουσική-Ενδυματολογία-Σκηνογραφία-Δραματουργία: Η ομάδα: Ηθοποιοί επί σκηνής: Δημήτρης Ροΐδης, Κατερίνα Πέκη, Γκάλ Α. Ρομπίσα, Αγγελίνα Τερσενίδου, Νίκος Σέυμουρ Σταθόπουλος, Γιώργος Ψωνόπουλος. Φωτισμός: Δημήτρης Κόσσυβας. Εταιρεία Παραγωγής: Θέατρο Χωρίς Αυλαία.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μόνο αντίτιμο για την παράσταση το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου του Φρουρίου Αντιρρίου. Aπαιτείται η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ στον σύνδεσμό https://digitalculture.gov.gr/2021/07/anazitontas-to-chameno-chrono-i-saligkaria-frourio-antirriou/ και η προσκόμιση του εκτυπωμένου ή ψηφιακού εισιτηρίου κατά την είσοδο στον χώρο.
Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021 στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Βόνιτσας η μουσική Παράσταση «ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ» με την Αρετή Κετιμέ στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
Συμμετέχει ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Παίζουν οι μουσικοί: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΙΟΥΡΗΣ: κλαρίνο, ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΟΣ: λαούτο, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: κρουστά, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ: βιολί , σκηνοθεσία: ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ. Videoart: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ. Φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ. Ηχητική επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ. Στις απαγγελίες των κειμένων ακούγονται οι φωνές των ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ και ΗΛΙΑ ΚΑΡΕΛΛΑ.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παράλληλα κατανοώντας την ανάγκη του κοινού και των καλλιτεχνών για επικοινωνία παρέχει δωρεάν είσοδο για την συναυλία. Η είσοδος, επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Βόνιτσας την ώρα της εκδήλωσης θα είναι δωρεάν.
Λόγω των μέτρων και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό που ισχύει για παραστάσεις και συναυλίες, υπάρχει συγκεκριμένος και περιορισμένος αριθμός θέσεων για την μουσική παράσταση στο Κάστρο της Βόνιτσας. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2643022232 και από τις 09.00 έως 14.30 . Στην είσοδο του Κάστρου θα διατεθούν οι θέσεις που έχουν μείνει.
Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης 1821 θα πραγματοποιηθεί στον ενετικό λιμένα Ναυπάκτου, ώρα 20.30, η εκδήλωση «Η Ναύπακτος της επανάστασης του 1821 μέσα και μέσω της τέχνης, Ανεµογιάννης ένας αφανής ήρωας», που αφορά σε αφιέρωµα στον µπουρλοτιέρη Γεώργιο Ανεµογιάννη - Παξινό µέσα από τη λαϊκή παράδοση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση του Δήµου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Ανεµογιάννης» και θα προβληθεί σε live streaming από το διαδικτυακό κανάλι του Δήμου Ναυπακτίας. Συµµετέχει η ορχήστρα Πάνου Κοτρώτσου και Βασίλη Κώστούλα. Καλλιτεχνική επιµέλεια: Θέατρο χωρίς Αυλαία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν υποχρεωτικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή ακροαμάτων, θεαμάτων και παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους, όπως ισχύουν σήμερα.
To Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός Περιβάλλον, Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στον Δήμο Ξηρομέρου» διοργανώνει πολιτιστική-επιστημονική ημερίδα με θέμα «ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ, ΒΑΛΤΙ, ΑΣΤΑΚΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στον πλούτο του φυσικού τοπίου και την κληρονομιά του πολιτισμού στην περιοχή του Ξηρομέρου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 από τις 09:30 ως τις 13:30 και μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://youtu.be/dIdM18bmnoY
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί ανακοίνωση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ Ολυμπία Βικάτου, με θέμα «Οδοιπορικό στα μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου» (ώρα 9.45-10.05).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
09.30 – 09.45: | Προεδρείο: Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας Έναρξη της ημερίδας από τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Πολύζο Βασίλειο. Χαιρετίζουν την ημερίδα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αστακού και ο συντονιστής του έργου κ. Χουλιάρας Σπύρος. |
09.45 – 10.05: | Βικάτου Ολυμπία, Δρ. Αρχαιολογίας, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος «Οδοιπορικό στα μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου» |
10.05 - 10.25: | Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, Δρ. Φιλοσοφίας, Διδάσκων Τμ. Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. «Η καταστροφή του Ακαρνανικών δασών» |
10.25 – 10.45: | Στρατούλης Γεράσιμος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα» «Η Διάσωση του δάσους βελανιδιάς. Αναγκαιότητα για τον τερματισμό της ερημοποίησης (Κλιματικής Αλλαγής) του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας» |
10.45 – 11.00: | Διάλειμμα |
11.00 – 11.20: | Αγγέλη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δρ. Λαογραφίας «Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο Kόσμος του βελανιδιού…» |
11.20 – 11.40: | Αυγέρης Σάββας, Προϊστάμενος Δασονομείου Θέρμου «Διαχείριση και προστασία Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Δυνατότητες-περιορισμοί» |
11.40 – 12.00: | Πόλκα Χάρις, Αρχαιολόγος MSc., Υπ. Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου «Μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου» |
12.00 – 12.15: | Διάλειμμα |
12.15 – 12.35: | Χουλιάρας Σπύρος, Ιστορικός MSc., Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής του Προγράμματος «Νεότερα πολιτιστικά τοπία: Η αποξήρανση του έλους Λεσίνι και ο οικισμός Βαλτί» |
12.35 – 12.55: | Παπανδρέου Γεώργιος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου «Η πόλη του Αστακού από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας» |
12.55 – 13.15: | Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής «Προτάσεις διδασκαλίας για το Βαλτί και το Βελανιδοδάσος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» |
13.15 – 13.30: | Σύνοψη – Συμπεράσματα της Ημερίδας και Λήξη των Εργασιών |
Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου εκδήλωση που αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή - ιστορικού κ. Γεώργιου Α. Φερεντίνου "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ". Γίνεται σε συνδιοργάνωση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών - Ιστορικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας 1821-2021.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και κ. Γεώργιος Πιτσινέλης, Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας κ. Χρυσόστομος Πατούλας.

Η Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που θα λάβει χώρα από 24 έως 26 Ιουνίου 2021 στη Ναύπακτο (κτίριο Τσώνη, παραλία Ψανής) και είναι αφιερωμένο στα 450 Χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Προϊστάμενη της Εφορείας Δρ Ολυμπία Βικάτου την Παρασκευή 26/6, ώρα 19.30-20.15, με θέμα: «Παρουσίαση έργων αποκατάστασης και ανάδειξης στα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας».
Μουσικό δρώμενο με τίτλο ΑΧΕΛΩΟΣ 2021, στην Παραποτάμια Πύλη του Αχελώου στην Αρχαία Στράτο, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εθελοντισμός, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Ιστορία – Δρούμε (ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ). Πρόκειται για διαδικτυακή δράση με μαγνητοσκοπημένο βίντεο των εθελοντών μουσικών «ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ», που εκτελούν δύο μουσικά κομμάτια εμπνευσμένα από την μουσική παράδοση της περιοχής.
Το βίντεο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 στις 21:00, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, καθώς και στην σελίδα της ΕΦΑΑΙΤ στο Facebook και την ιστοσελίδα της.
Ακολουθήστε το σύνδεσμο https://youtu.be/ThcoC1VXqJ0
Παρουσίαση δύο βίντεο αρχαιολογικών χώρων, υπό των ήχων αρχαίας λύρας, φλάουτου και κιθάρας, σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ψειμάδα: το πρώτο στον αρχαιολογικό χώρο Βλοχού και το δεύτερο στους αρχαιολογικούς χώρους Οινιαδών, Καλυδώνας και Πλευρώνας, με φόντο την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
Οι βιντεοπροβολές, παραγωγής ©Υπουργείο Πολιτισμού- Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, θα αναρτηθούν στο #Facebook και την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος την Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Αρχαιολογικός χώρος Βλοχού (ακρόπολη Θεστιέων): https://youtu.be/8XvCytZpSZ0
"Αρχαίων αντίλαλοι" - "Ancient echoes"
Μουσική σύνθεση- Γιάννης Ψειμάδας
Απολλώνια Λύρα-Γιαννης Ψειμάδας
Φλάουτο-Μιχάλης Θεολογίτης
Βίντεο, Drone-Γιάννης Ψειμάδας 2021
Αρχαιολογικοί χώροι Οινιαδών, Καλυδώνας και Πλευρώνας: https://youtu.be/EioN2UKRZpU
Ακούγονται τα μουσικά θέματα:
"Γρήγορα η ώρα πέρασε"
Ποίηση-Σαπφώ μετάφραση-Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική σύνθεση,ερμηνεία-Γιάννης Ψειμάδας
"Δ'Στάσιμο από Ανδρομάχη του Ευριπίδη"
Μουσική σύνθεση-Γιάννης Ψειμάδας
Επισκεφθείτε τους επίσημους συνδέσμους της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής για περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώσεις.
https://www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους κάτωθι συνδέσμους για τις εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών.
https://www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr/videos/4011495848925657
https://www.youtube.com/channel/UCivrrs461OR8YNh-3Nf67ug/videos
Την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αμφιλοχίας και την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, στην αρχαία Λιμναία και ώρα 9:00 μ.μ. Αφορά σε αφιέρωμα στα κλέφτικα τραγούδια της περιοχής μέσα από ζωντανή μουσική και ομιλία.
Συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας με καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Τσόγκα, αρχιμουσικού της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
https://www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους κάτωθι συνδέσμους για τις εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών.
https://www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr/videos/4011495848925657
https://www.youtube.com/channel/UCivrrs461OR8YNh-3Nf67ug/videos
Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2021, που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 21 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετέχει με τέσσερις (4) εκδηλώσεις, στις 20 και 21 Ιουνίου.
Σήμερα, με μεγάλη χαρά και προσμονή, μετά από 16 μήνες παύσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς από τον Κορωνοϊό covid-19, η μουσειοπαιδαγωγός της Εφορείας κ. Μ. Γαβρίνα, υποδέχτηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου τους μαθητές της Α ΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου, οι οποίοι συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα "Σύμβολα και Ήχοι" και "Λατρεύοντας τον θεό Απόλλωνα", αντίστοιχα.
Ελπίζουμε και σε επόμενες εκπαιδευτικές δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν καθημερινά εκτός Τρίτης στα αρχαιολογικά μουσεία Θέρμου και Αγρινίου.
(Απαραίτητη προϋπόθεση η τηλεφωνική επικοινωνία με τα γραφεία της Υπηρεσίας: 26310-55654)
Από τις 14 Μαΐου έκαναν την επανεκκίνησή τους τα δημόσια μουσεία της χώρας, μετά από μήνες «σιωπής» λόγω του lockdown για τον περιορισμό εξάπλωσης της Covid-19. Ανάμεσα σε αυτά επαναλειτούργησε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας. Τα Αρχαιολογικά μουσεία Αγρινίου και Θέρμου παρέμειναν για προληπτικούς λόγους κλειστά λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας.
Σήμερα που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), τα αρχαιολογικά μουσεία Αγρινίου και Θέρμου ξανανοίγουν με ασφάλεια τις πύλες τους στο κοινό, ενώ πολύ σύντομα, μετά την ολοκλήρωση εργασιών επισκευής, θα ανοίξει και πάλι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου.
Τα Μουσεία λειτουργούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας και υγιεινής (πχ υποχρεωτική χρήση μάσκα, τήρηση αποστάσεων, συγκέντρωση περιορισμένων επισκεπτών ανά αίθουσα, καλός αερισμός χώρων, τακτική καθαριότητα, απολύμανση κλπ) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων.
Ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών μουσείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, 8:30-15:30, καθημερινά εκτός Τρίτης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 και της επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, συμμετέχει ψηφιακά με την προβολή δύο βίντεο που αφορούν σε σύντομες περιηγήσεις των Αρχαιολογικών Μουσείων Θέρμου και Λευκάδας.
Μπορείτε να δείτε τα βίντεο σε σχέση με τα αντίστοιχα μουσεία ή ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου: https://youtu.be/JODnnKaeuew
Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας : https://youtu.be/Lx0Coss6H1M